Vision Quest

Een Vision Quest is een innerlijke zoektocht naar antwoorden en inzichten. Van oudsher gebeurt dit in de wildernis en deze term werd gebruikt om de spirituele zoektocht van de Native Americans een naam te geven, maar uiteindelijk ook die van andere natuurvolkeren. Het duidt veelal een tijd aan waarbij iemand overgaat naar een andere levensfase, wat van alles kan zijn.

Vision Quest betekent letterlijk Visioen Zoektocht. De antwoorden en inzichten dienen zich dan ook voornamelijk aan door dromen en visioenen. Het werd om deze reden ook wel droomvisioenen of droomvasten genoemd. Deze Vision Quest verschillende niet alleen per cultuur, maar ook binnenin culturen. Elke aparte clan van de Native Americans hadden zo hun eigen tradities. Wat zij allen wel gemeen hadden en hebben is dat de natuur hierin centraal staat en dat deelnemers van een Vision Quest vaak alleen enige tijd in de wildernis doorbrachten. De Vision Quest die ik heb samengesteld wijkt uiteraard af van deze oude tradities. In deze oude culturen werden kinderen soms al vanaf hun 5de al voorbereid op hun toekomstige Vision Quest. Het zou niet realistisch zijn dit exact te willen nabootsen. Wat ik wel realistisch vind is om een Vision Quest vanuit de oorspronkelijke geest samen te stellen, maar dan voor ons als mens anno 21ste eeuw. Mocht je ervoor kiezen een Vision Quest te doen - al dan niet bij mij - dan ben ik ervan overtuigd dan je onbewustzijn hiervan allang op de hoogte is en naar dit moment heeft toegewerkt. Als je het serieus overweegt te doen, houdt na het lezen van deze zinnen je dromen maar goed in de gaten, want wellicht hebben zij je al iets te vertellen wat van toepassing kan zijn. Ja, dit gaat dieper dan wij denken. Denk maar als de beschrijving van Freud over de ijsberg in het water. Het relatief kleine beetje ijs wat boven water is symboliseert ons bewustzijn en het overgrote deel ijs dan onder water is symboliseert ons onderbewustzijn. En als het totale ijs wij als individu zijn dan gebeurt er aan de massaverhouding te zien veel meer in het onderbewustzijn dan het (boven)bewustzijn.

Een Vision Quest verbindt jou als mens met de natuur en de Schepper, Heilige Geest, het universum, God, Allah, etc. Geef het maar een naam die jou past. En dat is precies wat ik je kan bieden. Ik daag je uit om jezelf te laten zien. Allereerst voor én aan jezelf. Niet te denken wie je bent, maar te voelen wie je bent. Met deze zin geef ik al aan wat er in mijn ogen vaak in onze maatschappij misgaat. We voelen te weinig. En hiermee bedoel ik het leren aanvoelen en luisteren naar je eigen lichaam en geest, want als dat niet doet dan ontstaat er wel een situatie waardoor je uiteindelijk moet luisteren. Denk hierbij aan ziekte oid. In dit proces van naar jezelf luisteren en voelen kan ik je begeleiden. En als natuurman ook de verbinding met de natuur weer aangaan. En op passende momenten ook met het universum (of hoe je het ook noemen wilt) door middel van meditaties, sjamanistisch reizen, maar ook proberen om met droomyoga dat te bereiken. Ik creëer de setting, geef opdrachten mee en leer je de noodzakelijke technieken aan. Het is vervolgens aan jou om dit innerlijke proces aan te gaan.

Een heel verhaal, maar ik acht het deze avond noodzakelijk dit te delen. Een innerlijk proces aangaan is niet niks. Laat het waard zijn voor jezelf! Ik hoop dat mijn filosofie en kijk op bepaalde zaken jou in staat stelt om een juiste keuze te maken.

 

MIJN ACHTERGROND

Vanaf mijn 23ste praktiseer ik bewust het sjamanisme en hoe ouder ik werd, hoe beter dit uiteraard ging. Tot die leeftijd 'deed ik maar wat'. Ik had helaas geen leraar of sjamaan die mij in het fysieke leven de lessen die ik zo nodig had bijbracht. Persoonlijk vind ik dit een groot gemis in deze huidige maatschappij; de sociale controle en begeleiding op welke manier dan ook. Toch heb ik van jongs af aan al te maken gehad met dromen en visioenen die voor mij  belangrijk waren en - naderhand beseffend - mijn levenspad al lieten zien. Op mijn 23ste zat ik innerlijk en mentaal in mijn diepste dal, maar na een sjamanistische healing van een sjamaan leken mijn zorgen en innerlijke mentale problemen als sneeuw voor de zon ineens verdwenen. Wow! Hoe kan dit? Dit bracht dat ik meer van het sjamanisme wilde afweten. Ik was altijd op zoek naar religie en vanaf dat moment was het voor mij duidelijk; het sjamanisme past bij mij en is mijn spirituele weg. Iets wat ik eigenlijk al wist, want op mijn 15de/16de levensjaar werd tijdens een meditatie, die toen al door mij - achteraf gezien - al als een sjamanistische reis werd beleefd, fluisterend in mijn oor gefluisterd over mij werd gezegd; de Zingende Sjamaan. Gek eigenlijk, want ik kan geen noot zingen, maar dit weerhoud mij er natuurlijk niet van ;-) Deze naam laat wel heel duidelijk mijn vrolijke inborst zien. Net voor de inzinking - waarover ik het eerder had - probeerde ik al met een sjamanendrum te drummen en mezelf zo te healen, maar achteraf gezien blijkt kennis en wijsheid een belangrijke factor om een sjamanendrum energetisch goed te hanteren. En ja, kennis en wijsheid heeft deze klim uit het dal mij zeker gebracht.

Mijn huidige werk is als wildernisgids en survivalexpert. Hierin heb ik een eigen bedrijf. Door financiële tegenslag eind 2024 besloot ik om niet meer afhankelijk te blijven van dit werk en koos ik ervoor een opleiding te gaan volgen als psychodynamisch therapeut. Dit therapeutische werk vindt plaats in de psychodynamica waar Freud en Jung de grondleggers van zijn. Het valt nog steeds onder de alternatieve zorg, maar deze vorm van psychologie zijn veruit de meeste boek geschreven. Vreemd, vind je niet? 

Over een sjamaan wordt gezegd dat hij kennis van de natuur dient te hebben. Wel durf ik te stellen dat ik als wildernisgids, survivalexpert, natuurgids en outdoorinstructeur, waarbij ik mij veel verdiept heb in de kennis van de natuurvolkeren, aardig wat kennis over de natuur heb. Een sjamaan zal ik mezelf niet snel noemen, maar wel dat ik vanaf mijn 23ste bewust het sjamanisme praktiseer. Met mijn 48 jaar is dat inmiddels meer bewust dan 'onbewust'. Het sjamanistisch reizen heb ik inmiddels al vele, vele honderden keren en misschien inmiddels wel duizenden keren gedaan. Verreweg de meesten, zo'n ruim 99%, nuchter en de andere kleine procent onder invloed van geestverruimende middelen zoals paddo's, truffels en choco bliss.

Nu genoeg over mij. Laten we het over jou hebben. Heb je het gevoel dat je een degelijke uitdaging van een Vision Quest nodig hebt dan kan ik je hierin zeker begeleiden. De interne opleiding tot sjamaan die ik bij mijn sjamaan heb gevolgd, de opleiding die ik momenteel volg tot psychodynamisch therapeut en de ervaringen en lessen die ik zelf heb mogen ondergaan maakt dat ik geen kwakzalver ben en weet wat ik doe. Aan de hand van sjamanistische workshops die ik vanaf 2020 aan groepen geef werd mij regelmatig gevraagd om 1 op 1 sessies te geven. Dit beangstigde mij in zekere zin, want dit is nog wel wat he. Ik ben precies 2,5 jaar psychomotorisch therapeut geweest in het Erasmus MC in Rotterdam en ben niet nieuw in het therapeutische vak, maar om vanuit het sjamanisme en het sjamanistisch reizen 1 op 1 sessies te gaan doen wilde ik mezelf toch echt wel bij een erkende academie scholen om dit te kunnen. Zodoende kwam ik uit bij de Academie voor Psychodynamica. Een geaccrediteerde post-hbo-opleiding tot psychodynamisch therapeut. Het begin van deze opleiding bestond voornamelijk over communicatie en een goede intake te kunnen verrichten. Na deze lessen voel ik mij al vertrouwd genoeg om een programma als deze Vision Quest te organiseren. Inmiddels werk ik al met cliënten zowel vanuit de psychodynamica als met het sjamanisme op mijn eigen praktijk.

Gebruik een Vision Quest voor zelfontwikkeling zoals zelfinzicht, inzicht in bepaalde situaties,

 

Ontdek de elementen van de natuur in jezelf en gun jezelf deze Vision Quest!

 

Volkeren die het ritme van de natuur volgen, markeren hiermee vaak de overgang naar een andere levensfase, bijvoorbeeld van kind naar volwassene. Maar ook sjamanen en andere mensen kunnen een dergelijke reis maken.

Deze tradities staan ​​onder verschillende namen bekend onder inheemse volkeren, waaronder 'droomvisioenen' of 'droomvasten', en variëren per cultuur. Over het algemeen zijn de deelnemers echter jonge mannen die door hun gemeenschap erkend willen worden als volwassenen (en mogelijk als leiders) door de quest te voltooien.

Deelnemers bereiden zich voor op vision quests door zichzelf te zuiveren. Dit houdt soms in dat ze tijd doorbrengen in een zweethut , vasten of bepaalde gebruiken beoefenen die specifiek zijn voor hun gemeenschap. In sommige Cree- culturen beginnen de leerlingen van de mitew ( sjamanen ) al op vijfjarige leeftijd met hun spirituele training. Ze werken onder leiding van een andere oudere – vaak hun grootvader – terwijl ze zich geleidelijk voorbereiden om alleen in de wildernis te slapen voor hun vision quest.

Wanneer de deelnemers er klaar voor zijn, verlaten ze hun gemeenschap en trekken ze naar een afgelegen plek, zoals in de wildernis of bij de graven van ouderen, waar ze alleen kunnen zijn en één met hun gedachten. Gedurende deze tijd is het gebruikelijk dat deelnemers afzien van eten en soms ook van slapen, om hun geest voor te bereiden.

Individuen ervaren vaak dromen, visioenen of hallucinaties, mogelijk als gevolg van slaap- en voedselgebrek. Deelnemers geloven echter dat de visioenen heilig zijn en specifiek voor de persoon die ze ontvangt, een geschenk van de Schepper en zijn voorouders. ( Zie ook Religie en spiritualiteit van inheemse volken in Canada .)

Korte geschiedenis

Visioenzoektochten speelden een rol in de spirituele en culturele gebruiken van inheemse volkerenin Noord-Amerika vóór het tijdperk van de kolonisatie . ( Zie ook Imperialisme .)

In de 19e en 20e eeuw werden de vision quest en andere culturele gebruiken van inheemse volkeren in Canada, zoals potlatches , ontmoedigd en/of beperkt door federaal beleid zoals de Indian Act en kostscholen . Om de inheemse bevolking te assimileren in de reguliere Canadese samenleving, maakten overheidsprogramma's en wetgeving het in deze periode moeilijk (en in sommige gevallen illegaal) voor inheemse volkeren om hun cultuur te beoefenen.

Om weer in contact te komen met hun geschiedenis en heilige tradities te herwinnen, blijven sommige hedendaagse inheemse volkeren, waaronder de Siksika (Zwartvoet), Cree , Anishinaabe (inclusief de Ojibwe ) en Inuit , deelnemen aan visioenzoektochten.

Doel

Vision quests weerspiegelen de rol van spiritualiteit en contemplatief denken in inheemse culturen. Ze vormen een belangrijke verbinding tussen de deelnemer, de Schepper en de natuur. Als overgangsritueel helpt een vision quest iemand om overlevingsvaardigheden te ontwikkelen, volwassen te worden en contact te maken met de natuur en zijn voorouders. Belangrijker nog, de visioenen die deelnemers tijdens hun quests kunnen ontvangen, zouden grote kennis over hun leven onthullen.

In sommige Anishinaabe-culturen wordt het 'droomvasten' als cruciaal beschouwd voor het lot van een individu. Droombezoekers ( pawáganak ) zouden tijdens de zoektocht een relatie met de deelnemer opbouwen en die persoon de rest van zijn leven als gids dienen. Ook bij de Inuit ondernamen gemeenschapsgenezers en sjamanen ( angakkuit ) van oudsher visioenzoektochten als een belangrijke gebeurtenis op hun pad naar spirituele verlichting. Bij de Omushkego (Swampy Cree- volk) verkrijgen sjamanen ( mitew genoemd ) krachten door droomvisioenen, zoals het vermogen om van gedaante te veranderen en buiten hun lichaam te reizen.

Verschillen tussen culturen

In veel gevallen zijn ethische en morele codes verbonden aan kennis die is opgedaan tijdens een droomvisioen, met name wanneer en hoe visioenen met anderen gedeeld moeten worden. Antropologen hebben een terughoudendheid opgemerkt bij degenen die aan een zoektocht zijn begonnen om deze informatie te herhalen.

Eén reden hiervoor is dat de wijsheid die tijdens deze ervaringen wordt opgedaan, naar men gelooft ontleend is aan het heilige rijk en daarom met geheimhouding en respect behandeld moet worden, tenzij deze gedeeld wordt tijdens een ceremonie of met een ander vertrouwd lid van de gemeenschap. Er kan ook bezorgdheid bestaan ​​dat spirituele gaven die tijdens een vision quest worden ontvangen, misbruikt kunnen worden als ze gedeeld worden, of dat de kracht ervan verminderd kan worden als ze openbaar gemaakt worden.

In sommige inheemse culturen is het echter niet altijd taboe om openlijk over visioenen te spreken. Bij sommige Siksika- volkeren worden nachtmerries beschouwd als testdromen en worden ze vaker met anderen gedeeld en besproken om hun macht te neutraliseren.

"Leef alsof er geen gisteren was en leef alsof er geen morgen is."

 Mark Burg ;-)